Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

En je ontvangt direct 5 uitgebreide coachingsmails vol tips en trucs om gezonder, fitter en slanker te worden!

Aanmelden!

*We gaan je natuurlijk niet spammen en al je info wordt nergens anders gebruikt.

De beste trainingstool die jij waarschijnlijk nog niet gebruikt

Of je nu recreatief of op topsport niveau aan het trainen bent, we willen allemaal onze gezondheid, fitheid en (sport)prestaties verbeteren.

De kans bestaat dat je al tijden hetzelfde schema volgt of vaak dezelfde attributen gebruikt.

Om je lichaam te blijven prikkelen is het goed om af en toe andere trainingsmethoden en tools te gebruiken om zo jezelf te blijven verbeteren. Dit geldt zowel voor de recreatieve sporter, als voor de topsporter!

In dit artikel lees je over een tool die ik gebruik in de (top)sport begeleiding, in thuistrainingen en voor mensen die net gerevalideerd zijn. Het leuke aan deze tool is dat er meerdere onderzoeken zijn die aantonen dat het je bestaande trainingsprogramma en resultaten kan verbeteren!

Wil je jouw thuistraining intensiever maken? Jouw squat of benchpress verbeteren? Of beter worden in jouw sport?

Dan is dit artikel voor jou!

Ik begin met het deel over de krachtverbetering en (top) sport prestaties en sluit af met de uitleg hoe je deze trainingstool recreatief en thuis kunt gebruiken. Je kunt deze tool zelfs gebruiken om oefeningen lichter te maken!

Op het allerlaatst geef ik nog een tip hoe je met deze tool je prestaties kunt behouden als je op vakantie bent of niet naar de gym kunt!

De trainingstool waar ik het hier over heb, zijn weerstandsbanden, beter bekend als mini-bands!

Voor wie het niet kent, dit zijn elastische banden die een steeds groter wordende weerstand geven naarmate de band verder wordt uitgerekt.

Zelf vind ik dit een van de beste en makkelijkste trainingstools! Voor wie nieuwsgierig is welke bands ik precies gebruik, dat zijn –> deze mini-bands.

De reden hiervoor is dat ze mijn trainingen aanzienlijk zwaarder (of lichter 🙂 ) kunnen maken, en ik het letterlijk in mijn broekzak kan meenemen! Mijn kettlebells neem ik niet mee naar de gym of op vakantie! Een setje mini-bands past natuurlijk makkelijk in je koffer 😉

Voor wie denkt, ik ga toch niet met elastieken trainen! Kijk dan eens naar de volgende onderzoeksresultaten.

In onderzoek aangetoond

In een meta-analyse van 5 studies (Soria-Gila. 2015) bleek dat je maximale benchpress met 5% en je maximale squat met 11% toenamen als er resistance bands gebruikt werden tijdens de training!

Iedereen die  al enige tijd aan krachttraining doet weet dat dit soort vooruitgang niet snel behaald is!

Voor iedereen die een sport beoefend anders dan fitness, is dit ook goed nieuws. Want meer kracht gaat vaak gepaard met een snellere acceleratie, iets wat feitelijk in elke sport van belang is!

Beoefen jij dus een sport zoals voetbal, atletiek, tennis, etc. en fitness je nog niet? Dan is dit zeker aan te bevelen als je het risico op blessures wilt verkleinen en je prestaties wilt verbeteren!

Hoe gebruik je mini-bands voor betere prestaties

De manier waarop je de mini-bands gebruikt is als volgt: Je bevestigt de mini-bands aan de stang/apparaat van de oefening waar je mee bezig bent. Ik zal als voorbeeld de bench (bankdrukken) nemen.

De mini-bands bevestig ik aan de stang en het frame van het bankje. Je kunt het ook aan de stang bevestigen en aan 2 zware dumbells / kettlebells (zo doe ik dat ook met de squat).

Hij staat nu op maximale rek en genereert de meeste spanning! Als je dan inzakt neemt de kracht van de mini-bands af. Dit is gunstig want op de start van de beweging ben je eigenlijk altijd het zwakst en tegen de strekking (of contractie) het sterkst!

Dit komt er op neer dat de zwaarte van de oefening opbouwt naarmate je de eindpositie nadert, en dat is echt geniaal.

Normaliter is het laatste stukje van een oefening het lichtst, maar met zoiets simpels als een setje mini-bands kun je dus je oefeningen aanzienlijk zwaarder maken! Ik verwacht dat dit het deel is waar de grotere prestaties weg komen!

Mini-bands in (specifieke) sport oefeningen

Naast het vergroten van je kracht kun je mini-bands ook gebruiken om bestaande bewegingen zwaarder of moeilijker te maken. We hebben het hier dan over sport-specifieke bewegingen die in trainingen worden nagebootst.

Iedereen die wel eens een conditietraining heeft gedaan tijdens een training van zijn sport, heeft Foot- en Cone-drills gedaan. Dit zijn oefeningen waarbij je snelle bewegingen maakt over een opgezet of vrij parcours die bedoelt zijn om bewegingen na te bootsen uit jouw sport.

Slides, shuffles, cone drills & speedladders kun je allemaal moeilijker en zwaarder maken door mini-bands aan je enkels/benen te bevestigen. Door deze bewegingen onder een weerstand uit te oefenen, kun je deze oefeningen aanzienlijk verzwaren en je prestaties verbeteren!

Probeer het maar eens. Doe een setje in de speedladder zonder mini-bands, dan met, en dan weer zonder. Je zult het gevoel hebben dat je voeten 2x zo snel bewegen!

Het volgende stukje gaat over recreatief, thuisgebruik en het lichter maken van oefeningen met mini-bands. Haal hieruit wat je kunt.Scroll wel even door want ik sluit af met een onderzoek en een manier om met mini-bands je prestaties te behouden, zelfs als je niet volop traint!

Recreatief en thuis gebruik en het lichter maken van oefeningen

Voor de mensen die geen actieve (top) sporters zijn, is dit toch een erg handige tool. Je kunt namelijk heel simpel je buikspieroefeningen, squats en (halve) push ups zwaarder maken met een mini-band!

Een mini-band is een stuk goedkoper in aanschaf dan allerlei trainingsattributen, en je kunt er veel meer mee.

Bevestig de mini-bands om je benen, onder je voeten of ergens aan vast en je kunt je oefeningen doen onder een weerstand die je zelf bepaald! Hoe verder je van het bevestigingspunt weg beweegt, hoe zwaarder het wordt. Andersom werkt dit ook, dichterbij maak het lichter.

Op deze manier kun je heel goed de weerstand aanvoelen en zelf bepalen hoe zwaar je wilt trainen door simpelweg iets verder weg of dichterbij te gaan staan.

Mini-bands worden ook veel gebruikt in revalidatietrajecten en voor ouderen die weinig kracht hebben. Iedereen kan dus trainen met mini-bands en ik zou het zeker proberen!

Oefeningen lichter maken

Nog een reden waarom ik dit een geweldige trainingstool vind, is omdat je oefeningen ook lichter kunt maken met mini-bands! Twee goede voorbeelden hiervan zijn optrekken en de tricep dip.

Niet iedereen kan zichzelf optrekken of opdrukken aan een dip stang. Maar dat je dit niet kunt moet niet de reden zijn om deze oefeningen over te slaan! Dit zijn twee zeer goede en belangrijke bewegingen waar je veel spieren mee aanspreekt!

Mini-bands kun je makkelijk inzetten om het lichter te maken! Bevestig dit aan de optrek,- of dip stang en doe je knie of voet er doorheen. Hoe dieper je nu inzakt, hoe meer de mini-band meehelpt.

Super handig toch?

Ben je wat gevorderd, dan kun je ook beginnen zonder de bands en pas bij de laatste herhalingen wat hulp krijgen van de mini-band. Zo pers je net even een paar herhalingen extra eruit om je lichaam nog meer te prikkelen om sterker te worden!

Behoud je kracht, ook als je niet volop of weinig kan trainen!

Om echt je prestaties te verbeteren heb ik je aangeraden om gewichten in combinatie met wat mini-bands te gebruiken. Maar wat nou als je op vakantie bent? Of niet naar de gym kan, is alleen een setje mini-bands dan genoeg?

Onderzoek zegt ja!

Als je niet traint dan nemen je prestaties uiteraard af. Maar in het onderzoek van Aboodarda, Saied, et al. wouden ze kijken of trainen met een weerstandband dezelfde spieractivatie zou geven als klassieke trainingsmethoden.

Wat naar voren kwam is dat de klassieke trainingsmethoden een grotere spieractivatie geven, maar dat de verschillen marginaal zijn bij een aantal grote bewegingen!  Voorbeelden hiervan zijn een pullup beweging, een roeibeweging en een deadlift met gestrekte benen.

In de squat was er wel een groot verschil. Maar als je goed naar de oefeningen kijkt dan zie je dat de oefeningen die een marginaal verschil hebben, oefeningen zijn waar je de banden kunt gebruiken op maximale strekking en dus maximale weerstand.

Ik ben benieuwd of het verschil kleiner was geweest als ze in plaats van een gewone squat, een overhead squat hadden getest, (bij een overhead squat houd je het gewicht/ de banden boven je hoofd, in geval van elastische banden zou je dan een grotere weerstand hebben!)

Oh, en voor wie op vakantie is en zijn armen in een goed formaat wil houden. Een kleine zoektocht gaf al snel 6 onderzoeken die aantoonden dat je met een weerstandsband je bicep en tricep sterker en groter kan maken! Toch handig 😉

Al met al laat dit onderzoek zien dat je met zoiets simpels als een paar weerstandbanden een soortgelijke spieractivatie kan hebben.

Ga je dus op vakantie of kan je een tijdje niet trainen? Ga dan eens aan de slag met een setje mini-bands en je zult je hard verdiende prestaties niet als sneeuw zien verdwijnen!

Wat zijn de beste bands die je kunt gebruiken?

Ik train al heel lang met verschillende weerstandsbanden en op mijn werk hebben wij al heel wat mini-bands versleten. Het grote probleem met deze bands is dat ze heel snel knappen.

Ik heb na veel proberen eindelijk een setje mini-bands gevonden waar ik al maanden mee train. Dat setje kun je -> hier vinden.  

Tip: gebruik een setje zodat je zelf kunt bepalen wat voor weerstand je gaat trainen. Zowel de zwaarste als de lichtste banden hebben nut! Ook heb je bij de meeste oefeningen twee banden nodig tijdens de oefening. Zowel thuis als in de gym ( met squatten, drukken, bicepcurls, etc).

Wil je naast je mini-bands grotere banden? Ik gebruik ze van hetzelfde merk en ben daar zeer tevreden over.

Dat setje inclusief oefeningen kun je -> hier vinden

Vond je dit een tof artikel? Is dit iets wat je gaat gebruiken? Heb je vragen of hulp nodig?

Volg hieronder mijn facebook pagina, schrijf je in voor de nieuwsbrief of neem contact op via het contactformulier!

Bronvermelding:

Aboodarda, Saied, et al. “Electromyographic activity and applied load during high intensity elastic resistance and nautilus machine exercises.” Journal of human kinetics 30 (2011): 5-12.

Soria-gila, Miguel A., et al. “Effects of variable resistance training on maximal strength: a meta-analysis.” Journal Of Strength And Conditioning Research/National Strength & Conditioning Association (2015): Accepted article.

 

 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee − 1 =