Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

En je ontvangt direct 5 uitgebreide coachingsmails vol tips en trucs om gezonder, fitter en slanker te worden!

Aanmelden!

*We gaan je natuurlijk niet spammen en al je info wordt nergens anders gebruikt.

Dikke kinderen, het is de schuld van de maatschappij!

Ik ben er klaar mee! Kinderen zijn te dik, lui en bewegen amper. Tijd om een schuldige aan te wijzen! Lees in dit artikel wie er verantwoordelijk is en wat je er aan kunt doen!

Van alle kinderen in Nederland zijn er 1 op de 6 te dik. Een “kleine” 265.000 kinderen dus. In 1980 waren het er slechts 80.000 die te dik waren. Wat is er de afgelopen 25 jaar veranderd?

Jij! Jij als ouder bent veranderd! Het is jouw schuld dat jouw kind te dik is, niet die van de maatschappij!

Zo, de kogel is door de kerk. Nu jij weet dat jij als ouder verantwoordelijk bent dat je kind te dik is, kan ik je uitleggen waarom en wat je er aan kan doen. Dit ga ik doen aan de hand van een vergelijking tussen vroeger en nu. Ik ga een gemiddelde dag van mijzelf beschrijven en die van een gemiddeld kind van nu om vervolgens af te sluiten met wat tips. Ik hoop dat ik hiermee wat herinneringen op kan roepen van hoe je zelf vroeger was en wat er nu veranderd is, wellicht kom je tot inkeer!

Klik eerst even hier om mij te volgen via Facebook. Hier kun je vragen stellen, vind je meer tips en trucs en zo blijf je meteen op de hoogte van al mijn artikelen!

Er was eens een tijd..

vroeger
Terug naar mijn basisschool tijd, voordat ik naar school ging moest ik ontbijten! Niets eten was geen optie. Daarnaast smeerde moeders altijd brood voor ons en kregen wij fruit mee naar school. Dit at je gewoon op, dit was zo.

Als moeders er achter kwam dat wij niet aten, het eten weggooide of andere dingen kregen dan zwaaide er wat. Dit werd “gecontroleerd’ door mijn ouders, ouders van vrienden en de leraren. Dit was geen extra opgave of moeite, dit gebeurde gewoon.

Nu:
Tegenwoordig ontbijt 1 op de 6 kinderen niet! (toeval?) Dit betekent verminderde schoolprestaties en gecompenseerd eetgedrag en van enige vorm van “sociale controle” is geen sprake meer. Waarom ontbijt jouw kind niet?

Vroeger:
Na het ontbijt gingen wij samen met de buren op de fiets naar school, of rennend! Ja, rennend! Het was iets minder dan 2 km van ons huis naar school dus waarom niet? Het liefst gingen we zo vroeg mogelijk weg zodat we extra lang konden spelen op het schoolplein. Als we dan toch gebracht werden, dan werd dat gedaan op de fiets door moeders. Een kind voorop, een achterop en eentje aan de rechterarm (ik) op een fietsje met zijwieltjes en zo’n levensgevaarlijk oranje k*tvlaggetje dat alle kanten op zwaaide. Gevaarlijk zo op de fiets? Ja, alleen voor moeders haar ogen, verder niet.

Nu:
De parkeerplaatsen zijn groter dan de speelplekken. Er worden speciale rijlanen gecreëerd  bij scholen zodat ouders hun kinderen makkelijker kunnen afzetten.

Het prachtige beeld van moeders op fietsen met kinderzitjes op het schoolplein is overigens ook voorbij. Ik rijd er elke ochtend langs als ik naar werk ga en zie helaas een handje vol moeder op fietsen staan!

Of de kinderen nog spelen voor schooltijd? Ik denk dat er bij ons vroeger op het schoolplein evenveel kinderen speelden als nu. Het enige verschil is dat er nu 1000 kinderen op school zitten en bij ons 200…

Vroeger:
Lunch, slecht één uur de tijd! We renden naar huis om snel wat boterhammen naar binnen te drukken van 12 tot 1. Dit werd eerder 12:30, want dan kon je weer spelen op het schoolplein!

Moeders wist dit dus had de broodjes klaar staan. Tenzij je nog te jong was, dan kwam ze je halen en brengen op de fiets, maar het brood en fruit stond altijd klaar! Wij hadden trouwens geen andere keus want op school bij ons was niets te halen, en al had het er een automaat gestaan dan kregen we geen geld mee om iets te halen. Wij kregen alleen geld mee op woensdag! Dan mochten we uit school langs de Jamin om wat snoep te halen, daar kon je de hele week naar uitkijken!

Toen ik naar de middelbare school ging nam ik nog steeds elke dag mijn brood en fruit mee. Natuurlijk haalden we wel eens wat lekkers zoals kroketten bij Jopie’s bikbar! Maar dat was af en toe, en niet dagelijks zoals wat nu gebeurt!

Nu:
Kinderen mogen in de meeste gevallen het schoolplein niet meer af en/of blijven over op school. Zij zijn dus aangewezen op wat er op school staat (dus snoepautomaten en snacks). Echt veel gezond eten is er niet te krijgen op scholen. Eten krijgen ze misschien wel mee van thuis, maar als jij kan kiezen tussen een snicker, broodje frikandel of een broodje van thuis, dan weet je het als kind wel!

Gelukkig zie je steeds meer gezonde alternatieven op scholen komen. Neem als voorbeeld Food For kids, gezond en biologisch! Zij maken gezond eten zo lekker klaar dat kinderen van andere scholen bij hun in de rij staan ( geen grapje). Een pracht initiatief en zeker een bezoekje op de site waard, dat kan hier. Ik hoop dat zij heel Nederland overnemen met hun concept!

Kinderen die wat ouder zijn en in de grote pauzes wel van school mogen gaan naar de supermarkt, lekker goedkoop snaaivoer halen! Ik woon  vlak bij de jumbo en zie ze dagelijks. Je wil niet weten wat ze halen in de pauzes. Ik zie ze alleen maar met energydrank, saucijzenbroodjes, chips en snoep de jumbo uitkomen . Geloof je me niet? Gaan we samen om 12:30 bij mij bij de jumbo staan. Krijg je 5 euro voor elk gezond item dat een scholier haalt. Krijg ik 2 euro voor elk ongezond product, deal? 😉

Vroeger:
Na school mochten we een snoepje uit de pot halen. Met zweet in je nek pakte je er twee of drie en vluchtte je zo snel mogelijk. Dit wist moeders natuurlijk, maar als zij het vermoeden had dat het te gortig werd, werden de zakken gecontroleerd of werd snoep pot weggehaald. Dan kon je janken en schreeuwen wat je wilde, maar we kregen echt niks. Leerde je als kind meteen dat je verantwoordelijk was voor je eigen gedrag en keuzes. Van 15:15 tot en met 17:00 was je aan het buiten spelen. We bouwden hutten, voetbalden, klommen, stoeiden en haalde kattenkwaad uit. Als we voor 17:00 thuis waren wist moeders al dat we iets hadden uitgespookt.

Nu:
Ik weet niet hoe het kan maar kinderen zijn moe als ze thuis komen van school. Waarschijnlijk door al die bloedsuiker- en cafeïnedipjes van al die energydrankjes, want aan “al dat bewegen” dat ze doen kan het niet liggen! Daarna gaan ze op de bank liggen, zetten ze hun (spel)computer aan en zitten ze de hele dag op hun telefoon. Buiten spelen? Ik vind het akelig stil op straat!

Ik woon heel dicht bij verschillende speeltuinen, ik heb er letterlijk een achter mijn huis! Ik zie NOOIT kinderen spelen daar, NOOIT! Af en toe wordt er voor het huis gevoetbald. Maar meestal zie ik mensen zoals ikzelf gebruik maken van de speel en klimrekken voor trainingsdoeleinden. En nee, we hebben die kinderen niet weggejaagd, die waren er al niet voordat wij daar mee begonnen.

Ongetwijfeld zijn er kinderen die wel buiten spelen, maar de hoeveelheid buiten spelende kinderen zoals er in “mijn tijd waren”?  Dat zie je gewoon niet meer.

Waar DAFUQQQ zijn de spelende kinderen? Het is zondagmiddag rond 14:00 uur, prachtig weer en er is niemand te bekennen?!

FullSizeRender

 Vroeger:
Avondeten, ik at wat de pot schafte! Er werden wel meerdere groenten klaar gemaakt omdat mijn broertje en zusje moeilijke eters waren. Vond ik trouwens niet erg dat er verschillende gerechten werden klaargemaakt, meer voor mij! Ik schepte twee keer op, at vervolgens de restjes uit de pan en daarna de restjes van het bord van anderen. Waarom? Ik had honger! Waarom? Ik speelde de hele dag buiten zonder mijn mond vol te drukken met energydrank en snoep!

Nu:
Ik zal geen namen noemen,maar ik ken kinderen die hun avondeten laten staan en vervolgens tosti’s mogen maken omdat ze “toch iets” moeten eten. Dit is slechts één voorbeeld, maar ik ken veel meer van dit soort verhalen. Kinderen bepalen blijkbaar steeds meer wat er wel en niet gegeten wordt. Als je mijn vorige post hebt gelezen weet je dat slechts 1% van de kinderen tussen 7 en 18 jaar  voldoende groenten, slechts 1%! Blijkbaar worden er dus geen groenten klaargemaakt die ze wel eten.

Er zijn tegenwoordig zo veel lekkere en gezonde recepten die je kan voorschotelen. Een zoektocht van 5 minuten op google of social media en je vindt meer dan genoeg lekkere en gezonde gerechten voor een heel jaar. Waarom neem jij als ouder niet de tijd en moeite om dit voor jezelf en je kind klaar te maken?

Vroeger
Na het avondeten speelden we buiten tot mijn ouders mij kwamen zoeken. Als mijn ouders mij dan kwamen roepen,  werden we “gewaarschuwd” door vriendjes en verstopten we ons zodat we langer buiten konden spelen!

Nu:
Herhaling van de middag. Moe, PlayStation, telefoon. Kinderen zijn amper naar buiten te schoppen, herkenbaar?

Het moraal van dit verhaal.
Voor kinderen van “vroeger” was het geen optie om de hele dag binnen te zitten! Wij werden door onze ouders gestimuleerd om te gaan sporten, spelen, ontdekken en verkennen. Wij kregen normale kost, moesten ontbijten en snoep en lekkernijen waren een beloning!

Gingen wij ergens heen dan werden wij gebracht op de fiets of bij uitstek met de auto. Dit gebeurde als het ver weg was of er te veel spullen mee moesten.

Achter de computeren? Een half uur per dag, en alleen als we buiten hadden gespeeld en ons bord hadden leeg gegeten, normaalste zaak van de wereld!

Op deze manier heb ik als kind veel goede en gezonde gewoontes geleerd, iets wat naar mijn mening nu grotendeels achterwege blijft omdat veel kinderen niet meer op deze manier opgroeien.

Hoewel de samenleving van nu het makkelijk en verleidelijk maakt om minder te bewegen en ongezonder te eten ben jij als ouder nog steeds verantwoordelijk om je kind een gezonde en actieve jeugd te geven!

Begin nu niet te huilen over dat je kind niet wil, of iets heeft of wat voor smoesjes dan ook. Waar een wil is, is een weg!

Als ouder zijnde ben je een voorbeeld voor je kind, je neemt hem mee naar buiten, gaat met hem spelen en neemt hem mee naar sport. Je leert je kind wat normaal en gezond eten is en leert moderatie bij minder gezonde dingen.

Kun je dit niet of weet je niet hoe dit moet dan moet je dit als ouder inzien en hulp vragen. Er zijn genoeg mensen die je hier bij kunnen helpen. Kortom, het is niemand zijn schuld als je kind te dik is, behalve die van de ouders! ( chronisch zieke kinderen uitgezonderd)

Als een kind volwassen is en het maakt andere keuzes, dan is het hun eigen verantwoordelijk. Maar tijdens hun jeugd ben jij verantwoordelijk!

Mijn tips:

 • Stimuleer je kind om actiever te zijn, wat nou binnen zitten?! Ga buiten spelen!
 • Breng je kind niet overal heen met de auto, kom je zelf ook in beweging!
 • Geef je kind normale gezonde voeding en verplicht om het op te eten. Lusten ze iets niet, ga dan samen de keuken in om te ontdekken wat ze wel lekker vinden. Eten ze het niet op, dan geen extra “privileges” zoals computer, snoep, etc.
 • Haal je kind achter die computer weg! Stel een maximum tijd in. Eten ze hun bord niet leeg of liggen ze de hele dag op de bank? Geen computer voor hun.
 • Kinderen moeten leren dat snoep, frisdrank en andere lekkernijen een beloning zijn en niet bij hun dagelijkse voeding horen! Kinderen moeten überhaupt leren waar hun eten weg komt!
 • Zorg dat je kind voldoende groenten eet!
 • Stoppen met smoesjes verzinnen en actie ondernemen!

Als je met deze tips begint, dan kom je een heel eind! Laten we de steeds groter wordende vetepidemie onder kinderen nu eindelijk eens een halt toeroepen!

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen! Is dit herkenbaar? Groeide jij vroeger ook zo op en zie je dat het nu compleet veranderd is? Heb ik het mis? Of ben jij een ouder met een kind met overgewicht?

Reageer dan in de comments of via Facebook, dat kan hier

10 Comments

 1. Ik ontken niet dat er alleen onwaarheden staan in het verhaal. Maar wat is dit verschrikkelijk geschreven!
  Heeft de auteur zelf kids???

 2. Nou blij dat je het gezegd hebt? Vergeet de moestuin niet van vroeger waar je uren in moest helpen ( en mijn kinderen ook nu nog). Vergeet niet de prestatie druk van tegenwoordig, als er gesport moet worden dan wel meteen de beste zijn.
  Ach er is altijd wel wat. Ik heb een hekel aan ouders die hun kinderen de deur uit gooien om buiten te spelen en dat die kinderen voor 17.00 niet binnen mogen komen. Zodat ze zelf rustig aan de slag kunnen thuis Het is maar net hoe je er naar kijkt.

  • Bedankt voor je reactie marian!
   Je moet inderdaad met alles rekening houden. Het is niet makkelijk!, maar niet onmogelijk 🙂

 3. Succes met de Red Bull 400!

 4. Het gebeurt veel wat je schrijft,daar ben ik het mee eens. Maar nog genoeg ouders die wel aan de voeding denken en weinig of geen snoep geven. Maar pubers op de middelbare school kun je niet de hele dag in de gaten houden. Er lopen idd hele hordes door de jumbo,om snoep, chips en energie drankjes te halen.

  • MOEDERS! bedankt voor de goede opvoeding en je reactie!

 5. Dit is zo geschreven op een manier waaruit blijkt dat de auteur heimwee heeft naar zijn kinderjaren geloof ik.
  Sommige veranderingen kunnen we niet omheen. Ik breng ook mijn kind met de auto weg…om vervolgens door te rijden naar mijn werk.
  Ik had vroeger ook de luxe dat mijn moeder altijd thuis was. Dus ja, tussen de middag stond mijn broodje klaar en daarna liep ik weer naar school. Ik denk niet dat, dat nu hetzelfde gaat zijn voor mijn dochter. Aangezien wij als ouders beide moeten werken om de boel te kunnen rooien.
  Hele andere situatie toch meneer de auteur?

  En digitalisering kunnen ook kids niet omheen. Verbied je alle manieren van social media, digitale communicatie, etc. Dan heb je denk ik een doodongelukkig kind. Ook een heel ander tijdperk lijkt mij meneer de auteur?

  Iets met appels en peren vergelijken.

  Wat betreft met de pot mee eten etc. Zolang ik bij mijn kind de volledige controle heb, dan kun je er iets aan doen. Maar er komt een tijd dat je er niet altijd bij kunt zijn als ouder….

  • Dag carin,

   Bedankt voor je reactie. Gelukkig heb ik geen heimwee naar mijn kindertijd want ik speel nog steeds buiten! 🙂 Sporten, rennen, klimmen, springen, apenkooien en kan allemaal, ook al volwassene.

   Wat betreft het artikel. Ik ontken niet dat de tijden veranderd zijn, of dat de maatschappij het makkelijk maakt. Maar het is de taak aan de ouders om het kind daar mee te leren om gaan en te sturen. Digitale verplichtingen en groepsapps op scholen heb ik het niet over. Wel over de kinderen die meer dan 3 uur per dag gamen en tv kijken en amper in beweging komen.

   Wellicht hadden ze vroeger meer de luxe dat er één ouder aan het werk was, maar gezond eten kun je ook eerder voorbereiden of meegeven. Ik zie daar de problemen niet in! Uiteraard ben je helemaal vrij om je eigen mening er op na te houden maar wat ik jammer vind is dat ik het een “ja, maar..” reactie vind. Kijken naar waarom het niet kan en ipv waarom wel. Er zijn namelijk meer mensen die Ja en amen zeggen op dit artikel dan mensen die het er niet mee eens zijn, blijkbaar heb ik een punt en blijkbaar is het mogelijk 🙂

   Hoef je het niet mee eens te zijn! Even goede vrienden.
   Bedankt voor het lezen en het reageren!

 6. Wat een pittig, leuk geschreven, goed stuk. Even een reactie op de “luxe” van vroeger als 1 ouder thuis was voor de kinderen. Ik was zo’n ouder en het was zeker geen “luxe” maar een weloverwogen keuze. Het betekende 1x per jaar met een oude auto, tentje en campinggasstelletje op vakantie of zelfs wel eens een vakantie overslaan, geen nieuwe keuken of badkamer. Het is een kwestie van minder consumeren om uit te komen met 1 salaris en dat kan tegenwoordig ook prima.
  Als beide ouders willen werken omdat ze het leuk vinden, prima, ga je gang, maar gebruik het niet als excuus. Maar ja (daar is ie dan), daar gaat jouw reactie ook over.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 + 4 =