Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

En je ontvangt direct 5 uitgebreide coachingsmails vol tips en trucs om gezonder, fitter en slanker te worden!

Aanmelden!

*We gaan je natuurlijk niet spammen en al je info wordt nergens anders gebruikt.

Het gevaar van deo & anti-transpiratiemiddelen + een Home Made natuurlijk alternatief!

De beste natuurlijke deodorant ooit!

Hoewel ik persoonlijk geen last heb van overmatig zweten, gaan zwetende oksels nu eenmaal samen met mijn beroep. Omdat ik een aantal keer per dag training geef en dit afwissel met kantoorwerk en afspraken, komt het wel eens voor dat ik wat klam onder de oksels ben. Omdat ik tussendoor niet kan douchen, geen standaard deodorant gebruik en mij er eigenlijk geen zorgen over wil maken, heb ik geëxperimenteerd met een home made natuurlijke deo!

In dit artikel kun je lezen waarom zweten heel belangrijk is, waarom  deo en anti-transpiratie middelen  gevaarlijk kunnen zijn en hoe je kunt voorkomen dat je stinkende oksels krijgt!

Waarom zweet je?
Zweten heeft verschillende functies in het lichaam. Het is een natuurlijk proces waarmee het lichaam warmte en afvalstoffen kwijt kan raken. Zweten is ook nog eens, een onbewuste manier van communicatie!

Je hebt twee soorten zweetklieren, de eccriene en apocriene zweetklieren. De eccriene zweetklieren zijn vanaf de geboorte verdeeld over het hele lichaam en zorgen er voornamelijk voor dat je lichaam afkoelt om verhitting te voorkomen.

De apocriene zweetklieren ontwikkelen zich pas vanaf de puberteit en zijn voornamelijk gecentreerd onder de oksels, tepels en de geslachtsorganen. Deze zweetklieren functioneren onder hormonale invloed en zorgen voor een onbewuste communicatie. Dit zweet ruik je niet, maar wordt waargenomen via het vomeronasaal Orgaan (VNO) in de neus. Het VNO geeft een signaal aan de hypofyse die vervolgens het gedrag beïnvloedt.

Als je niet zou zweten zou je lichaam een belangrijk mechanisme van ontgiften kwijt zijn. Je zou je warmte niet kwijt kunnen raken. Ook zou je minder vaak dates en seks hebben!

Huh? Ja, dat lees je goed! Mannen maken vier verschillende voortplantingsferomonen aan die verspreid worden via de apocriene zweetklieren. Androstenone en androstenol zijn hiervan de belangrijkste. Als een man opgewonden is verhoogt de productie van deze onzichtbare “opwinders van vrouwen”. Zelf zou ik dit proces niet willen stopzetten met een deodorant, jij wel? Vrouwen maken deze feromonen ook aan, maar die zijn minder krachtig dan die van mannen.

Waarom stinkt zweet?
Als men het heeft over stinkend zweet gaat dat vaak over “oud zweet” dat in kleding zit of over  oksels die een naar geurtje afgeven. Zweet stinkt in eerste instantie niet. Echter zijn natte warme oksels een broedplaats voor bacteriën en dat is wat je ruikt.

Waarom deodorant?
Het basisprincipe van deodorant is om het transpireren onder de oksels in zijn geheel of gedeeltelijk te stoppen en onaangename geurtjes te maskeren. De gemiddelde deodorant doet dit op basis van aluminium. Aluminium is uiterst effectief in het onderdrukken van transpiratie.

Waarom geen deodorant?
Er zijn verschillende onderzoeken die het gebruik van antitranspiratiemiddelen linken aan borstkanker en Alzheimer. De mogelijke boosdoener in het verhaal? Aluminium. Hoewel dit nog verder onderzocht moet worden zijn er wel degelijk direct gemeten risico’s. Zo is in dierproeven vastgesteld dat een teveel aan aluminium een directe invloed had op het cognitieve vermogen.

Ik neem de proef liever niet op de som! Zeker niet als er een beter alternatief is!

Aluminium opname
Zeer recentelijk (2014) is er een Duits onderzoek geweest naar de opname van aluminium via anti-transpiratie middelen. Dat onderzoek toonde aan dat de hoeveelheid aluminium die gezonde individuelen binnenkregen, met een intacte huid, bij het gebruik van anti-transpiratie middelen, boven de norm lag van wat de European Food and Safety Authority (EFSA) aangeeft als gezond.

De limiet wordt fors overschreden op het moment dat mensen met huidproblemen of  mensen die zich net geschoren hebben, antitranspiratiemiddelen gebruiken.  Bij beschadiging van de beschermende bovenlaag na het scheren wordt bij gebruik van anti-transpiratie middelen in een keer de maximale dosis van een week overschreden! Deodorant na het scheren is een absolute no-no!

Mocht dit nu het enige zijn waar je aluminium bij binnen kreeg,  dan zou je nog de proef op de som kunnen nemen. Echter zitten er in heel veel andere gebruikersproducten en voeding ook aluminium. Met name in andere cosmetische producten zoals shampoo, lippenstift en anti-rimpel en aging crème. Maar ook in keukengerei, tandpasta, tomaten, bakpoeder en bakmix!

Naast dat ik geen deodorant gebruik , beperk ik ook mijn inname van aluminium via andere producten. Ik adviseer om je eigen gebruikersproducten een na te gaan op de aanwezigheid van aluminium! Wellicht is het voor jou ook verstandig om eens te kijken op de producten die je gebruikt waar aluminium allemaal inzit. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het wel tot 7.5 jaar kan duren voordat de ingenomen aluminium uit je lichaam is!

Vrij van aluminium, parabenen, is antibacterieel en doet wonderen!

Waarschijnlijk (hopelijk) heb je net de kastjes in de douche open getrokken om te kijken waar allemaal aluminium in zit. Als je geen natuurlijke producten gebruikt was het vast even schrikken?

Je kunt je trouwens ook afvragen wat de overige ingrediënten zijn in je verzorgingsproducten die je moeilijk uit kunt spreken! Er zijn namelijk nog meer stoffen die in verzorgingsproducten zitten waarvan een positieve werking op het menselijk lichaam in twijfel wordt getrokken.

Gelukkig is er een alternatief! Na veel  zoeken en uitproberen heb ik iets gevonden dat mijn transpiratie beperkt en stinkende oksels doet verdwijnen!

De deodorant die ik zelf maak is op basis van kokosolie en essentiële oliën en is werkelijk super simpel om te maken. De kokosolie is antibacterieel en zorgt ervoor dat je oksels niet gaan stinken! Kokosolie heeft ook erg goede vocht inbrengende eigenschappen. Ook ideaal te gebruiken als gezichtsmasker!

De baking soda helpt tegen overmatig transpireren en vormt een goede combi met de kokosolie.

Arrowroot is een natuurlijk bindmiddel en zorgt dat het geheel wat droger en wat steviger wordt.

De essentiële olie is vaak antibacterieel en geeft een lekker geurtje naar keuze! Let wel op dat je niet alle essentiële oliën direct op de huid kan toepassen! Lees dus eerst even de bijsluiter voordat je er een koopt.

La recipe

Benodigdheden:

  • Bewaarbakje of oude deo stick(s)
  • 60 gram Kokosolie
  • 2 theelepels Baking Soda
  • 2 theelepels Arrowroot (kan ook zonder)
  • Pannetje met water
  • Essentiële olie naar keuze

Zet een pannetje met water op het vuur en breng het aan de kook. Zet een kom op het pannetje en smelt de kokosolie “au bain marie”. Voeg daaraan de baking soda en arrowroot toe en roer het goed door.

Je kunt zelf experimenteren met de essentiële olie. Voeg dit in druppels toe en kies een geur die bij je past. Vrouwen kunnen kiezen voor bijvoorbeeld lavendel of vanille. Mannen kunnen voor een meer musk of houtachtige geur gaan.

Zodra alles gesmolten is giet je het in de oude deo stick die je goed hebt schoongemaakt en helemaal omlaag hebt gedraaid of in een kommetje zoals op de foto. Zodra het is afgekoeld wordt de natuurlijke deodorant hard en is het klaar voor gebruik! Ik gebruik zelf een bakje met een wegwerp doekje. Eenmaal in de ochtend aanbrengen is vaak voldoende voor mij!

Let op! Ondanks dat de arrowroot het geheel verdikt, smelt kokosolie boven de 25 graden. Laat dit dus niet in de auto liggen in de brandende zon, maar bewaar het in de douche of ergens op een koele plek!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben of wil je je ervaring met de natuurlijke deodorant delen, dan kan dat via het contactformulier of via social media.


Wil je op de hoogte blijven van alle artikelen die ik schrijf? Like dan mijn pagina op Facebook.

Dit artikel delen kan hieronder en wordt gewaardeerd!


 

Bronvermelding

BFR. “Aluminiumhaltige Antitranspirantien tragen zur Aufnahme von Aluminium bei” Position Statement 007/2014 issued by the BFR on February 26, 2014.

BFR. “Fragen und Antworten zu Aluminium in Lebensmitteln und verbrauchernahen Produkten” FAQ issued by the BFR on February 26, 2014.

BFR. “Fragen und Antworten zur Risikobewertung von kosmetischen Mitteln” Updated FAQ  issued by the BFR on March 3, 2014.

Cashman, Allison L., and Erin M. Warshaw. “Parabens: a review of epidemiology, structure, allergenicity, and hormonal properties.” Dermatitis 16.2 (2005): 57-66.

Darbre PD. Underarm cosmetics and breast cancer. Journal of Applied Toxicology 2003; 23(2):89–95.

Darbre, Philippa D., Ferdinando Mannello, and Christopher Exley. “Aluminium and breast cancer: Sources of exposure, tissue measurements and mechanisms of toxicological actions on breast biology.” Journal of inorganic biochemistry 128 (2013): 257-261.

Fakri S, Al-Azzawi A, Al-Tawil N. Antiperspirant use as a risk factor for breast cancer in Iraq. Eastern Mediterranean Health Journal 2006; 12(3–4):478–482.

FDA. “Aluminum hydroxide.” SCOGS-Report 43 (1975). ID Code: 21645-51-2. CFR Section: 184.1139

Jones J. Can rumors cause cancer?  Journal of the National Cancer Institute 2000; 92(18):1469–1471

McGrath KG. An earlier age of breast cancer diagnosis related to more frequent use of antiperspirants/deodorants and underarm shaving. European Journal of Cancer 2003; 12(6):479–485.

Mirick DK, Davis S, Thomas DB. Antiperspirant use and the risk of breast cancer. Journal of the National Cancer Institute 2002; 94(20):1578–1580.

Walton, J. R. “Aluminum’s Involvement in the Progression of Alzheimer’s Disease.” Journal of Alzheimer’s Disease 35 (2013): 875.

Yokel, Robert A., and Patrick J. McNamara. “Elevated aluminum persists in serum and tissues of rabbits after a six-hour infusion.” Toxicology and applied pharmacology 99.1 (1989): 133-138.