Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

En je ontvangt direct 5 uitgebreide coachingsmails vol tips en trucs om gezonder, fitter en slanker te worden!

Aanmelden!

*We gaan je natuurlijk niet spammen en al je info wordt nergens anders gebruikt.

risico kanker verminderen

Mogelijk 36% minder kans op herhaalde borstkanker na kleine aanpassing voedingspatroon

Recentelijk onderzoek gepubliceerd in The American Journal of Medical Association for Oncology (aug, 2016) toonde aan dat er mogelijk 36% minder kans is op het herhalen van borstkanker door het aanpassen van je dagelijkse eetgewoonte.

 

Wat ik mooi vind aan dit onderzoek is dat het niet gaat om een bepaald soort “superfood”, suikervrij eten of het volgen van een strikt dieet! Het gaat om een aanpassing die iedereen zou kunnen doorvoeren!

Het onderzoek werd uitgevoerd van 1995 tot 2007 onder 2416 vrouwen tussen de 27 en 70 jaar, waarbij eerder borstkanker was geconstateerd. Na het analyseren van de data kwamen de onderzoekers erachter dat de vrouwen die 13 uur vasten per dag, 36% minder kans hadden om nogmaals borstkanker te ontwikkelen!

Vasten is een periode waarin niet gegeten wordt. In dit geval werd er gekeken naar de tijd vanaf de laatste maaltijd ’s avonds tot de eerste maaltijd van de dag, het ontbijt!

In het engels is ontbijt: Breakfast, of beter gezegd: Break – fast(ing) 

In het kort komt dit er op neer dat je na het avondeten niets meer eet tot aan je ontbijt! (bijvoorbeeld 18:00 tot 07:00 uur)

“Simpel” toch?

Naast een mogelijk lagere kans op borstkanker was het gemiddelde bloedsuiker (HbA1c) lager en sliepen de deelnemers langer. Allebei belangrijke factoren als het gaat om een goede gezondheid!

Waarom er mogelijk een kans is…

Hoewel er zeker gezondheidsvoordelen zijn aan het vaker en langer vasten (mits het goed gebeurt, meer hierover in mijn volgende nieuwsbrief) waren er een paar haken en ogen aan dit onderzoek.

Zo moesten de deelnemers achteraf invullen wat zij gegeten hadden. In onderzoek is dit niet de meest betrouwbare vorm van data verzamelen, waardoor de uitkomst dus beïnvloed kan worden. Ook werd de data verzameld uit een periode van 3 weken en niet over het hele jaar, wat ook van invloed kan zijn. Dit omdat een leef- en voedingspatroon niet het hele jaar hetzelfde is.

Dit onderzoek was niet specifiek opgezet om de invloed van vasten op borstkanker te onderzoeken, en de hiaten werden ook erkend door de onderzoekers.

Echter was de data zo interessant dat Dr. Ruth Patterson (voorzitter van het Cancer Prevention Program at the Moores Cancer Center) haar volgende onderzoek richt op de invloed van langere perioden van (’s avonds en ’s nachts) vasten op chronische ziektes en een aantal vormen van kanker.

Bron
Marinac CR, Nelson SH, Breen CI, Hartman SJ, Natarajan L, Pierce JP, Flatt SW, Sears DD, Patterson RE. Prolonged Nightly Fasting and Breast Cancer Prognosis. JAMA Oncol. 2016 Aug 1;2(8):1049-55. doi: 10.1001/jamaoncol.2016.0164. PubMed PMID: 27032109; PubMed Central PMCID: PMC4982776.

 

Ik ga dit onderzoek zeker op de voet volgen en zodra er meer over bekend is, het resultaat verwerken in een artikel!

 Wil jij hiervan en van al mijn artikelen op de hoogte blijven like dan hier –> mijn Facebookpagina

Meld je ook direct aan voor mijn nieuwsbrief om niets te missen!

In mijn volgende nieuwsbrief geef ik tips over hoe je vasten makkelijk(er) kan maken en hoe je dit het beste kunt doen. Kortom een paar simpele en handige trucs waar je direct mee aan de slag kunt! Meld je hieronder direct aan!

 

Uw naam (verplicht)

Uw e-mail (verplicht)

  

 

 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × vijf =