Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

En je ontvangt direct 5 uitgebreide coachingsmails vol tips en trucs om gezonder, fitter en slanker te worden!

Aanmelden!

*We gaan je natuurlijk niet spammen en al je info wordt nergens anders gebruikt.

preventief bloedonderzoek

Hoe gezond ben ik? Waarom ik preventief mijn bloed zo uitgebreid laat testen

Hoe gezond ben ik? Waarom ik preventief mijn bloed zó uitgebreid laat testen

Iedereen is anno 2016 druk met zijn gezondheid bezig. Van sommige guru’s ( Pun intended 😉 ) mag je bepaalde producten niet mengen want anders verzuurt je lichaam, van de andere goeroe mag je geen brood eten want daar word je dik van. De een zweert bij koolhydraatarm, de ander eet alleen vet of paarse producten (Het purple diet bestaat echt) en ga zo maar door.

De een loopt hard, wandelt of doet aan een zaalsport,  de ander doet aan crossfit, zwemmen of kijkt alleen naar sport 😉

Misschien ben jij wel iemand die gewoon geniet van een lekker broodje met een optimelletje, snaai je niet te veel en blijf je zo op gewicht, prima toch?

Het komt er op neer dat jij eet en leeft op een manier die je word aanbevolen, hoe je denkt dat het moet, of omdat het je niets interesseert en je gewoon doet wat je gewend bent. Elke methode heeft zijn, dan wel niet onderbouwde, argumenten die jou of mij aanspreken. Maar hoe weet je nu echt wat gezond voor je is?

Gezondheid is mijn hobby, beroep en passie. Iets waar ik mij al jaren in verdiep, mee bezig ben en mensen in begeleid om gezonder, energieker, fitter en gelukkiger te worden. Maar tot op heden heb ik  geen idee hoe gezond ikzelf  eigenlijk echt ben! Ik heb immers nog nooit mijn bloed laten testen!

Misschien zijn mijn bloedwaarden wel barre slecht, functioneert mijn lever niet of zijn mijn  ontstekingswaarden en “slechte”-cholesterol torenhoog, ik heb geen idee! Jij wel?

Met een nog iets uitgebreider verhaal dan dit ging ik naar mijn sportarts, voerde een goed gesprek en stelden we een plan van aanpak op.

Een ‘basis’meting

Het idee is om een vrij uitgebreid bloedonderzoek te laten doen om te kijken of al mijn bloedwaarden weerspiegelen wat ik probeer na te streven, optimale gezondheid.

Eerst maar eens kijken of alles goed is! Indien er waarden zijn die dan afwijken van de norm of beter kunnen, dan ga ik aanpassingen maken in mijn voeding en leefstijl om te kijken of die waarden positief te beïnvloeden zijn. Met een her-test kunnen we dan kijken of die waarden daadwerkelijk beter zijn geworden!

Wil je op de hoogte blijven van de uitslagen van mijn test, eventuele aanpassingen in mijn leefstijl en voedingspatroon en de resultaten van de her-test? Meld je dan onderaan deze pagina aan voor mijn nieuwsbrief en like hier –> mijn Facebookpagina

De testen

Voor de samenstelling van de test is er gekeken naar waarden die iets vertellen over het algemene bloedbeeld, werking van de organen, de vetstofwisseling, hormonen en een aantal vitamines en mineralen.

Dit is niet de gemiddelde bloedtest, ik laat maar liefst 43 verschillende bloedwaarden  testen!

Hieronder zal ik de testen benoemen, inclusief een omschrijving wat de test inhoudt en waarom je deze test gedaan wordt. Beginnende met een aantal testen die praktisch NOOIT uitgevoerd worden, maar erg belangrijk zijn als risico indicatoren voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

Niet alleen dat, het zijn ook bloedwaarden die je voedings- en leefstijl weerspiegelen! Een goede maatstaaf om te kijken of ik daadwerkelijk “goed bezig” ben.

Ik heb het hier over het uitgebreid meten van de vetstofwisseling, beter bekend als cholesterol.

Mijn cholesterol is te hoog, help ik ga dood! Hier meneer, een statine! #zucht

Net zoals met veel dingen in het leven, gaat het om de kwaliteit en niet alleen om de kwantiteit.

Vaak wordt er alleen gekeken naar bloedwaarden: HDL, LDL, Triglyceriden, kortom het totaal cholesterol. Als dit te hoog is, wordt al snel een medicijn voorgeschreven. Maar wat nou als je HDL-Cholesterol ratio wel goed is? Stel dat je LDL hoog is, maar het nauwelijks VLDL bevat en je APO A1 en ApoB100 perfect is?

Kans is dat je nog nooit van die waarden hebt gehoord. Ook worden deze waarden standaard nooit onderzocht! En dat terwijl dit superbelangrijke waarden zijn als het gaat om risico-bepaling voor hart- en vaatziekten!

Zelfs de sportarts gaf aan dat hij eigenlijk nooit ApoA1 en ApoB100 test.

Gelukkig ben ik in een positie waarin  ik, in overleg met de sportarts, mijn eigen testen mag kiezen 🙂

Hieronder vind je de complete lijst aan testen die ik laat uitvoeren inclusief een beschrijving. Een klein beetje in volgorde van het in mijn ogen meeste belang tot iets minder interessant. Uiteraard is het belangrijk dat alle waarden goed zijn! Maar met sommige waarden kun je veranderingen in leefstijl goed meten, zoals Apo A1 en ApoB100 😉

Je kunt alles lezen als je dat leuk vindt, of er snel doorheen bladeren. Meld je in ieder geval onderaan de pagina aan voor mijn nieuwsbrief en/of like mijn Facebookpagina!

Op die manier blijf je op de hoogte van het meest interessante deel, mijn uitslagen en de eventuele aanpassingen die ik ga (of moet) maken om nog gezonder te worden! Uiteraard inclusief de her-test uitslagen om te meten of het gewerkt heeft J

Vetstofwisseling

Apo A1
Met deze test wordt de hoeveelheid Apo A in het bloed gemeten en wordt gedaan om het risico op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten in te schatten of om het effect van een cholesterolverlagende behandeling of leefwijze te volgen.

Apo A is een apolipoproteïne. Dit eiwit is een onderdeel van de vettransportdeeltjes (lipoproteïnes) die bloedvetten zoals cholesterol en triglyceriden via het bloed door het lichaam vervoeren. De hoeveelheid Apo A1 neemt toe als de hoeveelheid HDL in het bloed stijgt en neemt af als de hoeveelheid HDL in het bloed daalt.

Apo B100
Met deze test wordt Apo B in het bloed gemeten. Apo B is een apolipoproteïne en wordt uitgevoerd om het risico op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten in te schatten of om het effect van een cholesterolverlagende behandeling of leefwijze te volgen.

Dit eiwit is onderdeel van de vettransportdeeltjes VLDL (very low density lipoproteïne) en LDL (low density lipoprotein) die cholesterol en triglyceriden naar de weefsels vervoeren. De hoeveelheid Apo B neemt toe als de hoeveelheid LDL in het bloed stijgt en neemt af als de hoeveelheid LDL in het bloed daalt.

 Lipoproteïne subfracties
De lipoproteïne subfractiestest bepaalt grootte, dichtheid en elektrische lading van vetdeeltjes. Het is gebleken dat de samenstelling van de vetdeeltjes van belang is in verband met het risico op hart- en vaatziekten. De deeltjes kunnen groot of klein zijn en een hoge of een lage dichtheid hebben. In geval van kleine lipoproteïnen met een hoge dichtheid (HDL) is de kans op plaquevorming in de bloedvaten kleiner. Lipoproteïnen met een lage dichtheid (LDL) leiden meer tot plaquevorming.

Een van de waarden die het meest belangrijk is om een beeld te geven op het risico van hart- en vaatziekten, Maar bijna nooit gemeten wordt,  Is VLDL (very low density lipoproteïne)

De samenstelling van het lipoproteïnen profiel (qua grootte, dichtheid en lading van de vetdeeltjes) is voor een deel erfelijk bepaald. Ook levensstijl en algemene gezondheidstoestand hebben invloed op de samenstelling. Sommige ziekten zoals diabetes mellitus en hoge bloeddruk lijken het ontstaan van kleine dichte deeltjes te bevorderen.

Triglyceriden
Deze test meet de hoeveelheid triglyceriden (vetten) in bloed en de bepaling van triglyceriden wordt meestal uitgevoerd samen met onderzoek naar lipiden (cholesterol, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol, triglyceriden). Een verhoogde hoeveelheid lipiden vergroot de kans op hart- en vaatziekten.

HDL Cholesterol
Deze test meet de hoeveelheid HDL-cholesterol in bloed. Deze stof behoort tot de groep van de zogenaamde lipoproteïnen (vet-eiwitten) die het transport van cholesterol in het lichaam verzorgt. HDL-cholesterol wordt ‘goed’ cholesterol genoemd, omdat het cholesterol dat zich in het HDL-deeltje bevindt uit het bloed verwijderd wordt via de lever. De HDL-cholesteroltest wordt gebruikt om het risico op hart- en vaatziekten vast te stellen

LDL cholesterol
Deze test meet de hoeveelheid LDL-cholesterol in het bloed. LDL behoort tot de groep van de zogenaamde lipoproteïnen, die het transport van vetten – zoals cholesterol en triglyceriden – in het lichaam verzorgen. LDL transporteert voornamelijk cholesterol van het maag-darmkanaal naar de vaatwand. Verhoogde LDL-cholesterol concentraties zijn onwenselijk omdat daardoor cholesterol kan worden afgezet op de wanden van de bloedvaten. Dit kan leiden tot een stugge vaatwand, een verminderde bloeddoorstroming en zelfs tot verstopping van het bloedvat. Zo kunnen hart- en vaatziekten ontstaan, die kunnen leiden tot een hartaanval of een beroerte. LDL-cholesterol wordt ook wel het ‘slechte’ cholesterol genoemd.

(Totaal) Cholesterol
Deze test meet de totale hoeveelheid cholesterol in het bloed. Cholesterol speelt in het lichaam een belangrijke rol bij de opbouw van weefsels en organen en bij de aanmaak van bepaalde hormonen en galzuren. Cholesterol wordt deels uit de voeding opgenomen en deels door de lever aangemaakt.

HDL-Cholesterol ratio
Cholesterol ratio is een goede voorspeller van uw risico op hart- en vaatziekten. De cholesterol ratio is de verhouding tussen het totaal cholesterol en het HDL cholesterol in uw lichaam. Om het risico te verkleinen, is het belangrijk dat de balans tussen goed (HDL) en slecht (LDL en triglyceriden) zo gunstig mogelijk is. Het is dus gunstig als het totaal cholesterol laag is terwijl het HDL cholesterol hoog is, dit resulteert in een lage cholesterol ratio.

Eiwitten

HS-CRP
high sensitive C-reactive protein is een test die gebruikt wordt om het risico op hart- en vaatziekten te voorspellen.

Deze test wordt gedaan om te onderzoeken of het risico op het ontwikkelen van een hart-of vaatziekte verhoogd is. De test wordt bij een gezonde persoon uitgevoerd die nog nooit een hartinfarct heeft doorgemaakt, maar door zijn/haar eet- of rookgedrag of aangetoonde hart- of vaatziekte in de familie een verhoogde kans zou kúnnen hebben.

Diabetes

Glucose
De bloedsuiker wordt gemeten om te controleren of de hoeveelheid glucose in het bloed binnen de toegestane grenzen ligt. Bij gezonde mensen dient de test vaak als ‘check’ om te kijken of de bloedsuikerspiegel in orde is.

 Hypofyse – bijnierschors

Cortisol
Ook wel het stresshormoon genoemd. Het hormoon beïnvloedt de bloeddruk, het cholesterolgehalte en de werking van het afweersysteem. De cortisolproductie wordt beïnvloed door bijvoorbeeld stress, extreme inspanning, trauma, ernstige ziekte, overgewicht of temperatuur.

De cortisolbepaling wordt gebruikt voor de diagnose van de ziekte van Cushing en de ziekte van Addison.

Ook is het een maatstaaf om waar te nemen of je lichaam onder zware stress staat, je ziek bent of te zware inspanningen hebt geleverd.

DHEA sulfaat
DHEAS test wordt meestal gedaan om het functioneren van de bijnieren te controleren. Met deze test kun je nagaan of je bijnier echt uitgeput is 😉

DHEAS is een androgeen, een mannelijk geslachtshormoon, dat zowel bij mannen als bij vrouwen aanwezig is. Het speelt een rol bij de ontwikkeling van de secundaire mannelijke geslachtskenmerken tijdens de puberteit.

Afwijkende waardes kunnen wijzen op slecht functionerende bijnieren, of een tumor, kanker of goedaardige bijniervergroting.

Vitamines

25-OH Vitamine D totaal
Deze test meet de hoeveelheid vitamine D in bloed. In het bloed komen twee verschillende vormen voor: de werkzame vorm 1,25-dihydroxy vitamine D en de niet-werkzame vorm 25-hydroxy vitamine D die als voorraad dient voor de werkzame vorm. Om vast te stellen of iemand voldoende vitamine D heeft, wordt meestal de niet-werkzame vorm gemeten.

Vitamine D speelt in het lichaam een belangrijke rol bij de opname van calcium, fosfaat en magnesium. Vitamine D is daarbij nodig voor gezond botweefsel en het groeien van botten. Zonder vitamine D zijn botten zacht, misvormd en niet in staat zichzelf goed te repareren

Hypofyse-schildklier

Normaliter wordt alleen en TSH test uitgevoerd om de functie van de schildklier te bepalen. Indien deze waarden afwijken worden er aanvullende test gedaan. In dit geval heb ik gekozen voor een completere test om direct een goed beeld te krijgen van het functioneren van de schildklier.

TSH
Deze test meet de hoeveelheid thyroïd stimulerend hormoon (TSH) in het bloed. TSH wordt gemaakt in de hypofyse, een belangrijke hormoonproducerende klier in de hersenen. TSH zorgt ervoor dat steeds de juiste hoeveelheid schildklierhormoon (T4 en T3) wordt aangemaakt. Schildklierhormoon regelt het gebruik van energie in het lichaam; het heeft een soort thermostaatfunctie.

Vrij T3
De test meet de hoeveelheid vrije trijodothyronine (T3) in het bloed. T3 is een van de twee belangrijkste hormonen die door de schildklier wordt geproduceerd. Slecht 0,3% T3 is aanwezig in het bloed als vrij hormoon.

Vrij T4
De test meet de hoeveelheid thyroxine (T4) in bloed. T4 is een van de twee hormonen die worden geproduceerd door de schildklier. Het andere hormoon is trijodothyronine of T3. De productie bestaat voor 90% uit T4 (dat wordt opgeslagen) en slechts 10% is T3. T4 is vergeleken met T3 relatief inactief, maar kan in de lever en in andere weefsels worden omgezet in het veel actievere T3.

T3 totaal
De test meet de totale hoeveelheid trijodothyronine (T3) in het bloed. T3 is een van de twee belangrijkste hormonen die door de schildklier wordt geproduceerd.

Lever, Hart, Enzymen

Bilirubine

De test bepaalt de totale hoeveelheid bilirubine in bloed. Bilirubine wordt gevormd bij de afbraak van rode bloedcellen, waarbij eerst hemoglobine vrijkomt dat vervolgens wordt afgebroken tot bilirubine. Bilirubine wordt in de lever omgezet in zogeheten geconjugeerd bilirubine, dat via de darmen en de ontlasting het lichaam verlaat.

Een bilirubine-test wordt vaak samen met andere leverfunctietesten gedaan om te controleren op aandoeningen die vaak gepaard gaan met leverschade zoals galstenen, hemolytische anemie (het kapot gaan van rode bloedcellen), sikkelcelziekte (afwijkende rode bloedcellen).

Gamma-GT
De test meet de hoeveelheid GGT (gamma glutamyl transpeptidase) in bloed. GGT is een enzym dat in de lever wordt gemaakt en helpt bij de omzetting en vertering van stoffen die via eten en drinken het lichaam binnenkomen. Normaal is de concentratie van GGT in het bloed erg laag, maar bij zware belasting van de lever kan de hoeveelheid behoorlijk stijgen. Dit gebeurt als de lever in korte tijd veel stoffen krijgt aangevoerd om te verwerken, bijvoorbeeld bij (extreem) gebruik van geneesmiddelen of alcohol. Ook wanneer de galwegen geblokkeerd zijn, bij galblaasproblemen, of als gevolg van leverschade zal de GGT stijgen.

ASAT(SGOT
De test bepaalt de hoeveelheid van het enzym aspartaataminotransferase (ASAT) in bloed. Een enzym is een eiwit dat cellen helpt om een bepaalde stof om te zetten in een andere stof. ASAT is vooral in de lever aanwezig en in dwarsgestreept spierweefsel (hart- en skeletspieren).

Meestal wordt ASAT aangevraagd in combinatie met andere tests die inzicht bieden in de toestand van de lever, zoals de alkalische fosfatase, ALAT en bilirubine. Met name de combinatie van ASAT en ALAT enzymactiviteit geeft informatie over de ernst van eventuele afwijkingen.

ALAT(SGPT)
De test bepaalt de hoeveelheid van het enzym ALAT in bloed. Een enzym is een eiwit dat cellen helpt om een bepaalde stof om te zetten in een andere stof.

De test wordt vaak uitgevoerd als er verdenking is van een beschadiging van de lever, of wanneer je dit juist wil uitsluiten. De uitslag wordt dan vergeleken met de uitslagen van andere levertesten zoals alkalisch fosfatase (AF), Gamma-GT en ASAT.

CK

De test bepaalt de hoeveelheid creatinekinase (CK) in het bloed. Creatinekinase is een enzym, dat is een eiwit dat helpt om in lichaamscellen een bepaalde stof om te zetten in een andere. Creatinekinase komt voor in het hart, de hersenen, skeletspieren.

Er bestaan drie verschillende vormen van CK (drie iso-enzymen):

  • CK-MM (in skeletspieren en het hart)
  • CK-MB (met name in het hart)
  • CK-BB (met name in de hersenen)

Indien er sprake is van een hartaanval wordt er getest op CK-MB.

Nierfunctie

Kreatinine (niet Kreatine)

De test meet de hoeveelheid kreatinine in het bloed en/of urine. Kreatinine is een afvalstof die ontstaat bij de afbraak van kreatine in de spieren. Kreatine speelt een rol bij de productie van energie die nodig is voor de werking van spieren. Het afbraakproduct kreatinine wordt uit het lichaam verwijderd via urine. Hiervoor moet kreatinine uit het bloed worden gehaald door de nieren. De bloedspiegels van kreatinine zijn daardoor een goede maatstaaf voor de nierfunctie.

eGFR (CKD-EPI)
De test schat de nierfiltratiesnelheid op basis van een berekening. De schatting geeft een indruk van de glomerulaire filtratie snelheid, GFR, die een maat is voor de functie van de nieren. Glomeruli zijn als het ware kleine bloedfilters in de nieren waarbij afvalstoffen worden verwijderd en nuttige stoffen terug gaan naar het bloed. De GFR geeft aan hoeveel bloed er per minuut wordt gefiltreerd.

 

Hypofyse-Gonaden

Oestradiol

De test meet de hoeveelheid oestradiol in bloed. Oestradiol is het belangrijkste vrouwelijke geslachtshormoon en het maakt deel uit van de groep van oestrogenen. Het wordt voornamelijk in de eierstokken (in de rijpende eicellen, de follikels) gemaakt onder invloed van LH en FSH. Bij vrouwen na de overgang en bij mannen vindt de belangrijkste vorming van oestrogenen plaats in het vetweefsel.

De test wordt gedaan om een tekort (in vrouwen) of overmaat (in mannen en vrouwen) van de aanmaak van oestradiol vast te stellen.

Testosteron
De test meet de hoeveelheid testosteron in het bloed. De test wordt gedaan om Bij vrouwen en meisjes te kijken of er misschien teveel testosteron is en bij mannen om te kijken of er misschien te weinig testosteron wordt aangemaakt.

Testosteron is een belangrijk hormoon, het zorgt voor sterke botten, spieropbouw en zin in seks.

SHBG
De test meet de hoeveelheid Sex Hormone Bindend Globuline (SHBG) in bloed. SHBG is een eiwit (globuline) dat door de lever wordt geproduceerd en in staat is om testosteron en oestradiol sterk aan zich te binden. SHBG transporteert vervolgens deze hormonen in een inactieve vorm via het bloed door het lichaam. Testosteron remt de productie van SHBG terwijl oestradiol juist de productie stimuleert.

Vrije Testo index
Met de waarden voor testosteron en SHGB kan de vrije testosteron index worden berekend. Ca 95% van testosteron is gebonden aan de eiwitten albumine en SHBG, alleen de vrije testosteron is actief.

Ferritine
Deze test meet de hoeveelheid ferritine in bloed. Ferritine is een eiwit dat vooral in de lever en in het beenmerg aanwezig is en dat wordt gebruikt om ijzer op te slaan. Een kleine hoeveelheid ferritine zit echter ook in het bloed. De hoeveelheid ferritine in bloed is een maat voor de hoeveelheid ferritine (en dus de hoeveelheid ijzer) in de lever en het beenmerg.

IJzer is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen (hemoglobine) in het beenmerg. Als het lichaam te weinig ijzer heeft, zal eerst de reservevoorraad in de vorm van ferritine opgemaakt worden.

Vitamine B12
De test meet de hoeveelheid totaal vitamine B12 in het bloed. Vaak wordt de test in combinatie met de foliumzuurtest aangevraagd. Vitamine B12 en foliumzuur behoren tot de familie B-vitaminen. Beide stoffen worden via de voeding opgenomen in het lichaam.

Vitamine B12 en foliumzuur zijn nodig voor het aanmaken en herstellen van cellen en weefsel, vooral voor de aanmaak van rode bloedcellen. Daarnaast is vitamine B12 van belang om het zenuwstelsel in een goede conditie te houden.

 Foliumzuur
De test meet de hoeveelheid foliumzuur in het bloed. Meestal wordt foliumzuur samen met vitamine B12 aangevraagd. Foliumzuur en vitamine B12 zijn noodzakelijk voor het aanmaken en herstellen van cellen en weefsels. De stoffen worden niet aangemaakt door het lichaam zelf en moeten worden opgenomen via de voeding.

Hematologie

Bezinking

De bezinkingsnelheid (BSE) test meet de snelheid waarmee rode bloedcellen naar beneden zakken in een bloedbuis. BSE geeft informatie over de aanwezigheid en activiteit van een ontsteking of infectie in het lichaam

Leukocyten
De witte bloedceltelling meet de hoeveelheid witte bloedcellen in bloed en is bedoelt om ontstekingen en/of leukemie op te sporen

Erytrocyten
In deze test wordt het aantal rode bloedcellen (erytrocyten) per liter bloed geteld. Rode bloedcellen bevatten hemoglobine dat verantwoordelijk is voor het transport van zuurstof in het bloed.

Hemoglobine
De hemoglobinetest meet de hoeveelheid hemoglobine in het bloed. Hemoglobine is een eiwit dat zich bevindt in de rode bloedcellen (erytrocyten). Het zorgt voor zuurstoftransport van de longen naar weefsels in het hele lichaam

Hematocriet
De hematocriettest meet het volume-aandeel in bloed dat wordt ingenomen door de rode bloedcellen (erythrocyten) en wordt uitgevoerd om bloedarmoede of uitdroging op te sporen of om de oorzaak van een verhoogd aantal rode bloedcellen te achterhalen.

MCV
MCV is de afkorting voor de Engelse term ‘mean corpuscular volume’. De MCV-test bepaalt de gemiddelde grootte van de rode bloedcellen. De grootte van rode bloedcellen geeft informatie over de oorzaak van bloedarmoede. De test maakt deel uit van het compleet bloedonderzoek.

MCH
MCH is de afkorting voor de Engelse term ‘mean corpuscular hemoglobin’. De MCH-test bepaalt de hoeveelheid hemoglobine (zuurstoftransporterend eiwit) in de rode bloedcellen en geeft daarmee informatie over de rode bloedcellen en over de verspreiding van zuurstof in het lichaam.

Trombocyten
De test meet het aantal trombocyten (bloedplaatjes) in bloed. Trombocyten zijn de kleinste bloedcellen die voorkomen in het bloed en gemaakt worden in het beenmerg.

Differentiatie

Neutrofielen
De test meet het aantal neutrofiele granulocyten in het bloed. Neutrofiele granulocyten zijn één van de vijf verschillende soorten witte bloedcellen. Neutrofiele granulocyten worden aangemaakt in het beenmerg en maken deel uit van het menselijk afweersysteem dat het lichaam beschermt tegen ziekteverwekkers zoals micro-organismen.

Basofiele granulocyten
Deze test meet het aantal basofiele granulocyten in het bloed. Basofiele granulocyten zijn één van de vijf verschillende typen witte bloedcellen. De witte bloedcellen maken deel uit van het afweersysteem en helpen het lichaam bij de bescherming tegen vreemde indringers. Soms wekken de indringers een allergische reactie op. Hierbij spelen basofiele granulocyten een rol.

Eosinofiele granulocyten
Deze test meet het aantal eosinofiele granulocyten in het bloed. Eosinofiele granulocyten zijn één van de vijf verschillende soorten witte bloedcellen in het bloed. De witte bloedcellen maken deel uit van het afweersysteem en helpen het lichaam bij de bescherming tegen vreemde indringers. Bij binnendringende parasieten of allergenen spelen eosinofiele granulocyten vaak een rol.

Lymfocyten
Lymfocyten zijn één van de vijf verschillende soorten witte bloedcellen. Ze vormen een belangrijke component van het immuunsysteem. Lymfocyten zijn in 3 soorten te verdelen: T-lymfocyten (ook wel T-cellen), B-lymfocyten (ook wel B-cellen) en Natural Killer Cellen ( ook wel NK-cellen).

Monocyten
Deze test meet het aantal monocyten in het bloed. Monocyten zijn één van de vijf verschillende soorten witte bloedcellen. Monocyten worden aangemaakt in het beenmerg en maken deel uit van het menselijk afweersysteem, dat het lichaam beschermt tegen ziekteverwekkers zoals micro-organismen en lichaamsvreemde stoffen. Monocyten kunnen in aangedane weefsels door fagocytose (vertering) allerlei lichaamsvreemde stoffen opnemen. Ook zijn ze betrokken bij het opruimen van afgestorven weefsel in het lichaam.

Zoals je kunt zien heb ik een flink uitgebreide test gepland staan! Ik ben erg benieuwd hoe de uitslag van de test zal zijn en hoe ik door deze APK kom!Ben jij ook nieuwsgierig naar de uitslag en wil je hiervan op de hoogte blijven? Like dan hier –> mijn Facebookpagina en meld je hieronder aan voor mijn nieuwsbrief!

Via de nieuwsbrief lees je altijd als eerst mijn artikelen en krijg je toegang tot exclusieve content (alleen via de mail), dus meld hieronder je direct aan!

 

Uw naam (verplicht)

Uw e-mail (verplicht)

  

One Comment

  1. leuk artikel

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 − zeventien =